onsdag 25 januari 2012

Bildanalys-Mona Lisa

                                                              Bildanalys- Mona Lisa

Mona Lisa av Leonardo Da Vinci



Detta är den kända målningen mona lisa som är en vacker målning som ska föreställa en kvinna, men enligt olika rykter så har det även sagts upp att det är en man, och mannen ska föreställa Leonardo Da Vinci. Men egentligen är det en kvinna, som det ser ut som. Mona Lisa har mörkt hår och mörka ögon. Hon är rätt ljus, även rätt mullig. Hon har en genomskinlig slöja runt håret. Och hon har även en vacker grön klänning på sig. Och bakom henne ska det föreställa berg och vatten och massa vägar av sand. Egentligen så finns det ju inte så mycket i bilden som man tror. Och de figurer som visas på bilden är helt vanliga figurer, speciellt i bakgrunden, men om man tittar riktigt på henne så kan man se att hon ser lite ut som en man. 

När jag tittar på denna bilden så får jag en konstig känsla, ibland så kan det vara en äcklig känsla på en väldigt konstigt sätt. Jag kan faktiskt bli lite rädd av henne, det ser ut som att hon vill göra något mot mig, med en äcklig blick. Det jag menar med att den ser äcklig ut är att det ser lite ut som en skräckbild, som att hon precis har dödat någon. Därför kan jag få lite konstiga känslor.

Mona Lisa bilden är ju uppbyggd av mycket fina former, som har målats på en mycket proffessionellt sätt, speciellt med hennes former på ansiktet. För att man ska ha kunnat göra den här bilden så ska man ha tänkt mycket, mycket speciella tankar som kan skapa en annorlunda bild. Och då har man användt olika färger som man har blandat som har kunnat skapa dessa otroligt fina färger. Därför har man användt sig av kanske blyerts, krita och massa olika andra sätt att måla en tavla som den här. Och för att man ska ha kunnat skapa denna bilden så ska man ju såklart ha haft en otrolig känsla.

Det man kan tänka på när man tittar på denna bilden är på massa olika saker, ibland kan man tänka på att hon kanske ska döda någon,eller att hon redan har gjort något, hon ser väldigt skyldig ut. Vissa kan ju tänka helt olika, vissa kanske tänker på en man eftersom det har hörts mycket ryckter om det. Det är väldig svårt att se vad hon visar. Det jag tänker på när jag ser denna bilden är ju skyldighet och hennes leende. Hennes leende kanske är det märkligaste som finns på bilden, folk kallar ju henne för kvinnan med det vackra leendet. Så det är ju en sak även alla andra också kan tänka på när man ser denna målningen.

Den här målningen kan ju finnas överallt, den kan finnas i tidningar, tavlor hemma, på nätet och en hel del på affischer. Men det finns ju en riktig målning av denna bilden som har gjorts av en riktig konstnär. Och då menas det med att det bara finns en riktig målning av denna. Och det är den målningen som finns i det kända museet Lovre i Paris, Frankrike. Där finns den riktiga målningen som är värd flera miljoner kronor. Och då är det en tavla som inte är så jättestor, som hänger i ett rum i detta museet. Men där jag hittade bilden var på nätet, som är väldigt vanligt nu för tiden.

Mona Lisa ska ju kunna vara för alla, men det har ju varit mycket krig mellan den mellan Frankrike och  Italien, det har varit mycket politik och en massa pengar. Men om man tittar på det hela så ska den ju bli avsedd för alla människor på jorden. Speciellt för konstnärer som kan få mycket inspirationer av bilden, den kan även vara för massa kungligheter, men eftersom alla kan åka till Lovre, så får ju alla titta på den, och såklart för de som verkligen gillar konst. Det är ju underhållning för dem.

Den här bilden är gjord av Leonardo Da Vinci som var och är en av de mest kända konstnärer över hela världen. Han är född den 15 april 1452 i Italien och dog den 2 maj 1519 i Frankrike. Han har ju gjort en hel del andra målningar som också är väldigt kända som t.ex. nattvarden och Johannes döparen. Men när han gjorde Mona Lisa så var det speciellt, han gjorde den mellan åren 1503-1506 som tog 3 år. Och 3 år är ju rätt lång tid att måla på. 

Den här bilden ska vara speciell för folket, den kan vara allt egentligen, den kan ge underhållning till konstnärer och folk med intresset till konst. Den kan även vara fin som en liten målning i rummet. Och det som är speciellt är också att den kan representera mycket Frankrike när det gäller konst, för att konst är känt i Frankrike. Om man kanske ska göra ett arbete om Frankrike så kan man ju ha med lite om Mona lisa, så det är ju något som kan visas mycket för andra länder.
                                                                                                   //Benjamin Zeino 9A
  


                                                             

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar